Trendy w cukiernictwie

Cukiernictwo już dawno przestało być nudne i przewidywalne – dzisiaj mistrzowie cukiernictwa sięgają nie tylko po nietuzinkowe przepisy, ale również oryginalne metody dekorowania swoich wypieków. Jakie najciekawsze inspiracje znajdziemy we współczesnej kuchni? Warto inspirować się najlepszymi!

Przepisy z szuflady odświeżane przez cukierniczych celebrytów

Moda na ekologię i produkty pochodzące ze zdrowych upraw miesza się dzisiaj z chęcią powrócenia do klasycz-nych przepisów na ciasta, torby, kremy. Stare przepisy, tworzone jeszcze przed wojną, są podstawą do tworzenia innowacyjnych ciast w których próżno szukać sztucznych barwników czy konserwantów. Obecnie przepisy w stylu vintage królują w topowych cukierniach, ale również restauracjach czy kawiarniach.

Interesujące smaki prosto z natury

Dzisiaj pragniemy odżywiać się zdrowo – dotyczy to także wszelkich słodkości, które tak chętnie nakładamy sobie na nasze talerzyki. Najlepsi kucharze stawiają więc na naturę i wykorzystanie świeżych, soczystych owoców w swoich wypiekach. Doskonałym przykładem są wszelkie kremy i polewy tworzone na bazie naturalnego soku z pomarańczy czy cytryn, tworzenie galaretek z miąższu owoców. Interesująca propozycją jest także wyko-rzystywanie soku z kwiatów o silnym aromacie, dla uzyskania nietuzinkowego smaku. Coraz chętniej w tym celu wykorzystywane są kwiaty… czarnego bzu!

Dekoracje z pomysłem!

Poza smakiem ważne jest także to, co widzą oczy. Najmodniejszy obecnie trend to wykorzystanie świeżych kwiatów to dekorowania tortów. Stale spotykamy dekoracje z masy cukierniczej, którą znajdziemy chociażby w sklep.savpol.pl. Plastyczna masa po podgrzaniu daje możliwość formowania dowolnych kształtów!

Wejdź na http://sklep.savpol.pl i sprawdź ofertę dekoracji i wyposażenia dla cukierników.