Savoir – vivre przy stole, czyli o eleganckim zachowaniu

Kiedy znajdziemy się w restauracji lub na przyjęciu z obsługą kelnerską, to warto wiedzieć jak się zachować. Znajomość dobrych manier ma duży wpływ na to, jak jesteśmy postrzegani przez innych. Jeśli nie mamy doświadczenia i rzadko bywamy na wykwintnych kolacjach, to używanie sztućców może budzić obawę o narażenie się na śmieszność. Aby uniknąć gafy, która wprawi nas w zakłopotanie warto znać pewne zasady dotyczące manier podczas jedzenia, jak i po zakończonym posiłku.

Używanie sztućców podczas posiłku

Według ogólnie przyjętej zasady zawsze sięgamy po sztućce zewnętrzne, czyli te, które są położone najdalej od talerza. Należy jednak pamiętać, że noża używamy jedynie do krojenia twardych pokarmów np. mięsa. Nie kroimy ziemniaków, warzyw czy makaronu typu spaghetti. A co, gdy podana zostanie zupa? W tym przypadku znaczenie ma łyżka – najlepiej gdy jest dobrze wyprofilowana, jak te, które proponuje Hefra. Zdecydowanie bardziej eleganckie będzie, jeśli nabierzemy zupę z brzegu talerza, gdzie zazwyczaj jest chłodniejsza, niż gdy będziemy na nią dmuchać.

Ułożenie sztućców po posiłku

Jeśli już opanujemy, które sztućce do czego służą, to kolejnym etapem jest zdobycie wiedzy, jak je odkładać. Najwięcej bowiem gaf wiąże się z nieumiejętnością posługiwania się sztućcami właśnie po zakończeniu jedzenia. Wielkim nietaktem będzie bowiem odłożenie użytych sztućców na obrus lub oparcie ich o talerz. Aby sobie ułatwić naukę należy potraktować talerz jak tarczę zegara. Wówczas szeroko rozstawiony nóż i widelec na godzinie piątej i siódmej oznaczają, że zrobiliśmy sobie przerwę w posiłku, ale jeszcze do niego wrócimy. Natomiast skrzyżowanie sztućców lub ułożenie ich czubkami do siebie na godzinie piątej i siódmej daje znak kelnerowi lub gospodarzowi, że prosimy o dokładkę. Sztućce ułożone równolegle na godzinie piątej oznaczają koniec posiłku i sygnał do zabrania talerza. Natomiast łyżkę po zjedzeniu zupy zawsze zostawiamy w talerzu.

Dekorowanie stołu

Savoir-vivre dotyczy nie tylko używania sztućców podczas jedzenia, ale również nakrywania stołu. Jeśli przyjdzie nam kiedyś być gospodarzem eleganckiego obiadu warto znać zasady jego przygotowania. Obrus i serwetki powinny zostać dobrane do siebie pod względem koloru. Komplety takie dostępne są m.in. na www.hefra.pl. Białe obrusy są odpowiednie na uroczyste posiłki i ważne święta. Kolor bordowy i granatowy jest bardzo elegancki, a jednocześnie bardziej odporny na plamy. Niemniej jednak obrus musi być czysty i wyprasowany. Powinien zwisać równo z każdej strony stołu, nie mniej niż 20 centymetrów. Serwetki można ustawić na talerzu lub zwinąć w rulon i włożyć w pierścień. Dopełnieniem dekoracji są kwiaty (koniecznie świeże) i świece. Bukiety jednak nie powinny być zbyt wysokie, ponieważ utrudnią wówczas nawiązanie kontaktu przez gości.